Informatie Motorreizen USA



Bevolking

De Verenigde Staten van Amerika (afgekort VS of USA) is een smeltroes van etniciteit en culturen. De Amerikaanse Indianen arriveerden er al meer dan 10.000 jaar geleden. Vanaf het begin van de 16de eeuw proberen de Spanjaarden er de eerste kolonies te vestigen, al gauw gevolgd door andere Europese landen. 80 tot 95% van de inheemse bevolking was inmiddels slachtoffer geworden van door Europeanen meegebrachte ziekten waartegen zij geen weerstand hadden. Vanaf het eerste deel van de 17de eeuw brak de kolonisatie pas goed los. Eerst door Europese landen, die al vanaf het eerste begin Afrikaanse slaven meenamen, later in verschillende immigratie golven waarbij ook mensen uit Latijns-Amerika, Azië en Afrika zich in de USA vestigden.

Taal

Na een aantal oorlogen waren het vooral 13 Engelse koloniën die aan de oostkust de dienst uit maakten. Zij vochten zich in de Amerikaanse Revolutie los van Engeland en de USA werd opgericht. Vandaar dat Engels nu nog steeds de hoofdtaal van de USA is. Nadat Spanje Florida verkocht, Texas geannexeerd werd en al het land boven de Rio Grande van Texas tot aan de Stille Oceaan in een vredesverdrag aan de USA werd toegewezen, werden grote groepen Spaans sprekenden ook burgers van de USA. Gecombineerd met de latere immigratie van Spaanstaligen, zorgt er voor dat momenteel veel mensen in de USA ook Spaans spreken.

De meeste mensen in de USA spreken Engels, hoewel maar 78,5% dit als hun moedertaal beschouwen, terwijl dit voor 13,2% van de bevolking Spaans is. Waar groepen immigranten zich vooral vestigden waar al mensen met een vergelijkbare achtergond woonden, kan het voorkomen dat mensen vast hielden aan hun oorspronkelijke taal. Bekende voorbeelden daarvan zijn de Amish in Pennsylvania en de China Towns die veel grote steden rijk zijn.

Geld

De USA hebben een eigen valuta: de US Dollar. Hiermee kan overal in het land kan betaald worden. Je kunt geld opnemen bij vrijwel elke bank of pinnen bij een van de vele geld automaten (bijv. ATM). In veel grote supermarkten en tankstation staat er wel één.

Let op dat je, voordat je op reis gaat, bij je bank (online) moet regelen dat je pinpas (debit card) vrijgegeven is voor transacties in de USA, en dat aan transacties in het buitenland vaak extra kosten verbonden zijn. Je bank kan je daar meer over vertellen. Ook aan het gebruik van geld automaten zijn extra kosten verbonden. Meestal vraagt de geld automaat of je akkoord gaat met die kosten voordat de transactie verder gaat.

Let op dat alle prijzen in winkels exclusief de lokale "sales tax" zijn!. Tel daarom ongeveer 10 procent (afhankelijk van de staat) op bij het getoonde bedrag.

Eten en drinken

De USA staat bekend om de grote fastfood ketens. Dit beeld is deels juist, maar naast fastfood restaurants heeft ze ook een breed scala aan zeer smaakvolle restaurants. Van die leuke en vaak lokale restaurants maken wij juist gebruik. We mijden de fastfoodketens op onze tours.

Vaak bestaan gerechten uit veel vlees. Spareribs, burgers en steaks zijn erg populair. De gerechten gaan vaak gepaard met friet en groenten zoals koolsla. De laatste jaren is men overigens veel meer gezonde dingen op het menu gaan zetten. Overal kun je nu goed en gezond eten. Een heerlijke salade met gegrilde kip bijvoorbeeld.

Qua drank staat de USA bekend om grote bekers frisdrank en koffie. Let op: je krijgt ook vaak nog een gratis "refill". Tegenwoordig zijn er veel leuke koffiebars (zoals Starbucks) met goede koffie te vinden. In de laatste jaren hebben we ook een opkomst van veel lokale (soms zelfs restaurant-specifieke) bier brouwerijtjes gezien; vooral de IPA's zijn populair.

Het is gebruikelijk om in restaurants 15 tot 20% fooi te geven. Dit is een aanvulling op het lage vaste salaris van het personeel. Het gepaste bedrag aan fooi staat vaak al op je rekening genoteerd. Geen of een te lage fooi geven is "not done"!

Weer en klimaat

Door de grootte heeft het land een zeer gevarieerd klimaat. Er is bij het plannen van de data voor onze tours zoveel mogelijk rekening gehouden met de lokale weer-patronen. Wij adviseren je graag persoonlijk over de beste periode voor je reis, of het beste reisgebied voor de gewenste periode. Bovendien kunnen wij je kleding advies geven voor de door jou geboekte tour. Vaak zijn er op een tour temperatuur verschillen doordat je in de bergen of juist de woestijn rijdt.

Paspoort

Je hebt een paspoort nodig dat geldig is tijdens je gehele verblijf en een geldig retour- of doorreisvliegticket. Een visum is niet nodig als je binnen 90 dagen het land weer verlaat. Wel dien je een elektronische inreisvergunning (ESTA) aan te vragen. Een ESTA dient uiterlijk 72 uur voor vertrek online aangevraagd te worden. De officiële website hiervoor is U.S. Customs and Border Protection. Wanneer je dit niet doet, komt je op de luchthaven van vertrek vaak niet eens het vliegtuig in. En anders zal dit resulteren in een boete en weigering van toegang tot de USA.

Indien je medicijnen meeneemt heb je een doktersverklaring of een medisch paspoort nodig.

Voltage

De USA heeft een 120 volt systeem (maar wees niet verbaasd als je ergens 110 volt leest). Normaal gesproken is het gebruik van een transformator niet nodig. Jouw 220-230 volt apparaten zullen meestal gewoon werken, echter wel wat trager dan je gewend bent. Neem wel een "wereldstekker" mee, omdat de stopcontacten niet hetzelfde zijn als je gewend bent.

Internet en Telefoneren

Een hotel dat geen gratis Wi-Fi aanbiedt zijn wij al lange tijd niet meer tegen gekomen. Ook koffietentjes en restaurants bieden dat vaak aan. Wij raden aan om daar gebruik van te maken en alleen te telefoneren via apps als WhatsApp of internet te bezoeken als je verbonden bent met zo'n Wi-Fi. Rechtstreeks telefoneren met je mobiele telefoon en internetten via data-roaming kan erg kostbaar zijn. Om onbedoelde kosten te voorkomen kun je data-roaming uitschakelen voordat je bij vertrek in het vliegtuig stapt.
Wil je onderweg bereikbaar zijn, kun je overwegen om een USA-specifiek prepaid abonnement aan te schaffen. Dan ga je voorbereid op reis.

Het algemene alarmnummer in de USA is 911.

Rijbewijs

Vergeet niet je geldig rijbewijs, dat je toestaat motor te rijden, mee te nemen.

Kleding en helm

Regen- en motorkleding zijn aan te bevelen. Tevens adviseren we je eigen helm mee te nemen. In sommige staten in Amerika is er geen helmplicht, maar met een huurmotor moet je altijd en in alle staten een helm dragen.

In sommige staten is een vorm van oog bescherming (bril, vizier en/of wind-scherm) verplicht. Omdat al onze huurmotoren in de USA standaard met windscherm zijn uitgerust, de meeste rijders wel een zonnebril op hebben of een helm met vizier dragen, hebben we hier in de praktijk nog nooit problemen mee gehad.

Vaccinaties

Voor het reizen naar de USA is momenteel geen inenting nodig.

Websites


Aan deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.

Heb je vragen?

Neem vrijblijvend contact met ons op als je vragen hebt over onze motortours.

Bel Ronald:
+31 (0)6 - 53 14 91 99

Uiteraard kunnen wij ook contact met jou opnemen.




* = Verplicht veld


contact

Contact informatie