Informatie Motorreizen Canada



Bevolking

De voorouders van de inheemse bevolking (First Nations) arriveerden ongeveer 14.000 jaar geleden in Canada. Vanaf het begin van de 11de eeuw vestigden Noormannen zich aan de kust, maar lieten weinig sporen na en waren al weer verdwenen toen andere Europeanen in de 15de eeuw Canada bereikten. De eerste kolonisten waren de Fransen die de oostkust claimden (naast een groot deel van het binnenland van wat nu de USA is, zelfs tot aan de Golf van Mexico). In het laatste deel van de 17de eeuw raakten ook de Engelsen geïnteresseerd. Veel oorlogen later namen de Engelsen begin 18de eeuw alles over en verjoegen dik veertig jaar later zelfs een groot deel van de Franstalige bewoners. Een aantal invasies door de nog jonge USA werd afgeslagen en Canada bleef een kolonie van Engeland. In 1876 kregen ze grotere autonomie, maar pas in 1982(!) werden ze volledig onafhankelijk.

Tot op de dag van vandaag is bevolkingsgroei vooral een gevolg van immigratie. Meer dan 90% van de bevolking is immigrant of nakomeling daarvan. Het grootste deel van Europese afkomst.

De meeste Canadezen wonen in een strook van 150 kilometer langs de grens met de USA. Deze grens is de langste onverdedigde grens tussen twee landen.

Taal

Engels en Frans zij de officiële talen. 86% van de bevolking spreekt Engels, 30% spreekt Frans. Ongeveer 56% beschouwt Engels als hun moedertaal, terwijl dit ruim 21% is voor Frans. Frans wordt vooral gesproken in de oostelijke provincies Quebec en New Brunswick.

Geld

Canada heeft een eigen valuta: de Canadese Dollar. Hiermee kan overal in het land kan betaald worden. Je kunt geld opnemen bij vrijwel elke bank of pinnen bij een van de vele geld automaten (bijv. ATM). In veel grote supermarkten, hotels en tankstations staat er wel één.

Let op dat je, voordat je op reis gaat, bij je bank (online) moet regelen dat je pinpas (debit card) vrijgegeven is voor transacties in Canada, en dat aan transacties in het buitenland vaak extra kosten verbonden zijn. Je bank kan je daar meer over vertellen. Ook aan het gebruik van geld automaten zijn extra kosten verbonden. Meestal vraagt de geld automaat of je akkoord gaat met die kosten voordat de transactie verder gaat.

Eten en drinken

Voor de onoplettende reiziger lijkt de eetcultuur veel op die van de USA, maar niets is minder waar. Naast de meer bekende gerechten zou het zomaar voor kunnen komen dat er gerechten op het menu staan met wapiti- of bizonvlees, verschillende soorten vis, maïs, rijst en een verscheidenheid aan lokaal fruit, zoals blauwe bessen en wilde kersen. Je kunt uitstekend dineren in de meest uiteenlopende restaurants, variërend van eenvoudige zelfbediening tot haute cuisine. Op onze tours maken wij zoveel mogelijk gebruik leuke, lokale restaurants. We mijden de fastfood ketens op onze tours.

Als je de service en kwaliteit goed vindt, is het gebruikelijk om in restaurants een fooi te geven van 15 tot 20%.

Voor een goede kop koffie ga je in Canada naar Tim Hortons, de Canadese tegenhanger van Starbucks. De Canadezen drinken graag de nationale bieren Labatt, Molson en Sleeman. Verder is de heerlijke ijswijn, een zoete geurige dessertwijn, wereldberoemd.

Weer en klimaat

Door de grootte heeft het land een zeer gevarieerd klimaat. Er is bij het plannen van de data voor onze tours zoveel mogelijk rekening gehouden met de lokale weer-patronen. Wij adviseren je graag persoonlijk over de beste periode voor je reis, of het beste reisgebied voor de gewenste periode. Bovendien kunnen wij je kleding advies geven voor de door jou geboekte tour.

Paspoort

Je hebt een paspoort nodig dat geldig is tijdens je gehele verblijf en een geldig retour- of doorreisvliegticket. Een visum is niet nodig als je binnen 6 maanden het land weer verlaat. Als je per vliegtuig in Canada arriveert dient u een elektronische reisautorisatie (eTA) aan te vragen. Als je, zoals tijdens de Canadian Rockies and Yellowstone tour, over land Canada binnen komt is een eTA niet nodig!

Bepaalde medicijnen mogen niet worden meegenomen. Meer informatie hierover is te vinden op de websites die onderaan deze pagina genoemd worden. Indien je medicijnen gebruikt en meeneemt is sowieso aan te raden een doktersverklaring of een medisch paspoort mee te nemen.

Voltage

Canada heeft een 120 volt systeem (maar wees niet verbaasd als je ergens 110 volt leest). Normaal gesproken is het gebruik van een transformator niet nodig. Jouw 220-230 volt apparaten zullen meestal gewoon werken, echter wel wat trager dan je gewend bent. Neem wel een "wereldstekker" mee, omdat de stopcontacten niet hetzelfde zijn als je gewend bent.

Internet en Telefoneren

Een hotel dat geen gratis Wi-Fi aanbiedt zijn wij al lange tijd niet meer tegen gekomen. Ook koffietentjes en restaurants bieden dat vaak aan. Wij raden aan om daar gebruik van te maken en alleen te telefoneren via apps als WhatsApp of internet te bezoeken als je verbonden bent met zo'n Wi-Fi. Rechtstreeks telefoneren met je mobiele telefoon en internetten via data-roaming kan erg kostbaar zijn. Om onbedoelde kosten te voorkomen kun je data-roaming uitschakelen voordat je bij vertrek in het vliegtuig stapt.
Wil je onderweg bereikbaar zijn, kun je overwegen om een USA-specifiek prepaid abonnement aan te schaffen. Dan ga je voorbereid op reis.

Het algemene alarmnummer in Canada is 911.

Rijbewijs

Vergeet niet je geldig rijbewijs, dat je toestaat motor te rijden, mee te nemen.

Kleding en helm

Regen- en motorkleding zijn aan te bevelen. Tevens adviseren we je eigen helm mee te nemen. In Canada geldt overal een helmplicht.

Vaccinaties

Voor het reizen naar Canada is momenteel geen inenting nodig.

Websites


Aan deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.



Heb je vragen?

Neem vrijblijvend contact met ons op als je vragen hebt over onze motortours.

Bel Ronald:
+31 (0)6 - 53 14 91 99

Uiteraard kunnen wij ook contact met jou opnemen.




* = Verplicht veld


contact

Contact informatie